Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Περίληψη συνάντησης Freedom Flotilla

Στοκχόλμη, Αύγουστος 2010

Την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη συνάντηση εκπροσώπων των πυλώνων του Freedom Flotilla. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το «Free Gaza Movement», την ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», την τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση ΙΗΗ, τη «European Campaign to End the Siege on Gaza», την σουηδική πρωτοβουλία «Ship to Gaza» και την «International Committee to Lift the Siege on Gaza». Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές, εκπρόσωποι της γαλλικής πρωτοβουλίας που έχει ήδη αρχίσει πολιτική καμπάνια στη Γαλλία. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν οι Βαγγέλης Πισσίας και Τάκης Πολίτης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν:

1. Η διεύρυνση της συμμαχίας (coalition). Έμφαση δίνεται στην έλευση νέων εταίρων, με προσδοκώμενη –κυρίως- την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής διάστασης και την παρουσία εταίρων από γεωγραφικές περιοχές που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπούνται (Λατ. Αμερική, Ασία). Μετά από αναλυτική συζήτηση, η ελληνική εκπροσώπηση ανέλαβε να συντάξει την τελική πρόταση για τους όρους διεύρυνσης της συμμαχίας.

2. Η επόμενη αποστολή στολίσκου στη Γάζα. Αν και υπάρχουν πιέσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση στο να δοθεί προτεραιότητα στην σωστή προετοιμασία της επόμενης αποστολής. Δεν είναι εφικτός ο προσδιορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας, η τάση είναι να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση της σωστής προετοιμασίας, κυρίως από την άποψη της διεξαγωγής πολιτικής καμπάνιας σε ευρωπαϊκές –κυρίως- χώρες.

3. Η επιστροφή των πλοίων. (Στη διάρκεια της συνάντησης δεν ήταν γνωστές οι εξελίξεις που αφορούν στα ελληνικά πλοία, ενώ τα τουρκικά δεν είχαν ακόμα φτάσει σε λιμάνια της Τουρκίας). Αποφασίστηκε η συγκρότηση νομικής επιτροπής με εκπροσώπους και από τους 6 πυλώνες της coalition για να χειριστεί με συγκροτημένο τρόπο το ζήτημα της επιστροφής των πλοίων της αποστολής του Freedom Flotilla που κατακρατούν ακόμα οι Ισραηλινοί, πάντοτε υπό την πολιτική καθοδήγηση της coalition. Από ελληνικής πλευράς στην επιτροπή θα συμμετέχει η δικηγόρος Χρυσούλα Πετσιμέρη, με αρωγή από τον Φραγκίσκο Παπαδογιάννη ο οποίος είχε εξ αρχής αναλάβει όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία σχετικά με τα πλοία.

4. Το φορτίο των πλοίων. Μετά από συναίνεση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, το φορτίο των τουρκικών φορτηγών (εκτός των υλικών ανοικοδόμησης) έχει ήδη φτάσει στη Γάζα. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα φορτία των «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Rachel Corrie”. Δήλωση εκπροσώπου πρωτοβουλίας λαϊκής βάσης των Παλαιστινίων ότι δεν θα δεχτούν το φορτίο, τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά την επίθεση και δεν έχει πλέον ισχύ.

5. Νομικά θέματα. Πέραν της επιστροφής των πλοίων, υπάρχουν και άλλα θέματα που χρήζουν νομικής αντιμετώπισης, κυρίως ζητήματα σχετικά με τη δολοφονία των 9 Τούρκων συντρόφων, τους τραυματισμούς δεκάδων ακτιβιστών και την κατακράτηση προσωπικών αντικειμένων των επιβαινόντων.

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των 6 πυλώνων της coalition θα γίνει Δευτέρα και Τρίτη 6 και 7 Σεπτέμβρη στην Ελλάδα, είτε στην Αθήνα, είτε στο Βόλο. Στη συνάντηση αυτή θα προσδιοριστούν και λεπτομέρειες για την επόμενη διευρυμένη –με νέους εταίρους- συνάντηση, που θα γίνει το 3ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη σε δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όταν δεν υπάρχει ζωντανή εκπομπή παρακολουθείτε βίντεο αρχείου. Please be informed that when live streaming is off we are broadcasting re-runs.
Watch live streaming video from shiptogaza at livestream.com