Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Για το "Ρέιτσελ Κόρι"

Tα μάτια όλων στραμμένα στο πλοίο "Rachel Corrie που επιμένει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας
(πηγή: Εφημερίδα Irish Times - 1/6/12010):
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Micheal Martin ζήτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει στο πλοίο Rachel Corrie να περάσει από τον στρατιωτικό αποκλεισμό της Γάζας. Το φορτηγό πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του, επιμένοντας να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, παρά τη δολοφονική επίθεση στο Στολίσκο της Ελευθερίας. Ο Ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει το πλοίο ότι θα το σταματήσει αν επιχειρήσει να βρεθεί στα ισραηλινά ύδατα.

Το πλοίο στο οποίο επιβαίνουν πέντε ιρλανδοί και πέντε μαλαισιανοί ακτιβιστές αναμένεται να φτάσει στα Γαζα στις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε στα ΜΜΕ εκπρόσωπος τύπου της Καμπάνιας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Το πλοίο διαχωρίστηκε από την αρμάδα, καθώς καθυστέρησε στη Μάλτα για 48 ώρες για τεχνικούς λόγους και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις ακτές της Λιβύης. Ο υπουργός εξωτερικών Μ.Martin τηλεφώνησε στον πρέσβη του Ισραήλ Dr Zion Evrony και είπε ότι το πλοίο πρέπει να αφεθεί να περάσει ειρηνικά.

Τόνισε ότι το Ισραήλ οφείλει να αφήσει το ιρλανδικό πλοίο να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια, έστω ως ύστατη κίνηση για να αποφορτίσει την κατάσταση. Επίσης τόνισε ότι το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις όπως πηγάζουν από τη Συνθήκη της Γενεύης και να αφήσει τους ιρλανδούς πολίτες να έχουν κάθε υποστήριξη από τις πρεσβείες τους. Εξέφρασε τα συλληπητήρια του στην τούρκικη κυβέρνηση και τις οικογένεις των θυμάτων που έχασαν τις ζωές τους, όταν οι ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν το τούρκικο πλοίο στα διεθνή ύδατα, δολοφονώντας εννέα ακτιβιστές. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ζητά να γίνει ανεξάρητη διεθνής έρευνα για την πειρατική επέμβαση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

5 Ιρλανδοί ακτιβιστές κρατούνται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Δύο Ιρλανδοί ακτιβιστές έχουν ήδη απελαθεί και αναμένονται απόψε το βράδυ στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Ο Ιρλανδός πρέσβης στο Τελ Αβίβ αφέθηκε να δει τον ακτιβιστή Shane Dillon στο αεροδρόμιο του Ben Gurion πριν την αναχώρηση του αεροπλάνου.

"Ολα έχουν ελεγχθεί στην Ιρλανδία, ελπίζουμε να μας αφήσουν να περάσουμε ειρηνικά", δήλωσε από το πλοίο Rachel Corrie η Jenny Graham. Η νομπελίστρια κ.Maguire είπε ότι όλα τα πλοία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοηθεια και μόνο. Τόνισε ότι είναι ανάγκη το πλοιο να φτάσει στον προορισμό του, για να αποδείξει στο λαό της Γάζας ότι ο κόσμος νοιάζεται. Φαντάζεστε να συνέβαινε αυτό στους 1.5 εκατομμύριο κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας; Ολος ο κόσμος θα ούρλιαζε να σταματήσει η κατοχή αμέσως".

Η ακτιβίστρια του Free Gaza Movement Greta Berlin από την Κύπρο είπε ότι είναι αποφασισμένοι να σπάσουν τον αποκλεισμό' "Η αποστολή μας δεν έχει σταματήσει. Αυτός ο στόλος δεν θα είναι ο τελευταίος".

Yποπλοίαρχος του ισραηλινού ναυτικού που δεν κατονομάστηκε είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι η μονάδα του είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει και το πλοίο Rachell Corrie "Ως μονάδα διεξάγουμε επαγγελματικές έρευνες για να φτάσουμε σε συμπεράσματα" είπε για τη χτεσινή "αναμέτρηση" (έτσι ονομάζει το Ισραήλ την πειρατική εισβολή). "Και θα είμαστε έτοιμοι για το Rachel Corrie". Εκκληση να περάσει ειρηνικά το Rachel Corrie απήθυναν εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος και του Fine Gael (κομμα Ενωμένης Ιρλανδίας) ενώ ο ηγέτης του Sinn Fein ζήτησε από τον Επικεφαλής της Κυβέρνησης Brian Cowen να ξεκινήσει μποϊκοτάζ του Ισραήλ σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η 23άχρονη αμερικανίδα ακτιβίστρια Ρέιτσελ Κόρι, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης ISM (Διεθνές Κίνημα Συμπαράστασης στην Παλαιστίνη) δολοφονήθηκε το 2003 στη Λωρίδα της Γάζας. Καταπατήθηκε από ισραηλινή μπολντόζα στην προσπάθειά της να εμποδίσει ειρηνικά την κατεδάφιση παλαιστινιακού οικισμού. Το θεατρικό έργο που βασίστηκε στα γράμματα και τα e-mail της σκηνοθέτησε το 2005 ο Alan Rickman μαζί με τη δημοσιογράφο της Guardian Katherin Viner. Eκτοτε το έργο έχουν ανεβάσει δεκάδες θεατρικές ομάδες σε όλο τον πλανήτη, συναντώντας συχνά αντιδράσεις από το ισραηλινό λόμπι ειδικά στις ΗΠΑ.

Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα της ελληνικής παράστασης "Το όνομά μου είναι Rachel Corrie" Μάνια Παπαδημητρίου, για τη συμβολική και πρακτική σημασία της αποστολής του "Στολίσκου Ελευθερίας" και του ιρλανδικού πλοίου Ρέιτσελ Κόρι, ειδικά μετά τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στα υπόλοιπα πλοία της αρμάδας:

"Η Ρέιτσελ Κόρι δολοφονήθηκε στις 16-3-2003. Εκτοτε μέσα σε 7 χρονια έχουν δολοφονηθεί πάρα πολλοί παλαιστίνιοι ακτιβιστές και πέντε διεθνείς. Την Κυριακή δολοφονήθηκαν σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Ισραήλ άλλοι 9 διεθνείς ακτιβιστές σε μία μέρα - σε 19 τους ανεβάζουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή "Στόλος της Ελευθερίας" πρέπει να απαιτήσουν από το Ισραήλ την άμεση επιστροφή όλων των ακτιβιστών άνευ όρων, διαφορετικά τα επίσημα κράτη γίνονται συνένοχοι στο οτιδήποτε μπορεί να τους συμβει. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουμε σήμερα, ήδη έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια και έχουν βασανιστεί κάποιοι από αυτούς. Την ιδια ώρα είναι εντυπωσιακό και τρομερά παρήγορο ότι το "Ρειτσελ Κόρι" και άλλο ένα πλοίο επιμένουν να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι το θάρρος των ανθρώπων μεγαλώνει όσο πιο πολύ μεγαλώνει η δολοφονική πρακτική της στρατοκρατίας του Ισραήλ. Μέχρι πότε θα δεχόμαστε συλλογιστικές που καταλύουν κάθε έννοια της ελευθερίας του ατόμου και του δικαιώματός του να κινείται ελεύθερος μέσα στα όρια που η ίδια η κοινωνία του έχει θέσει; Μέχρι πότε θα δεχόμαστε να είμαστε όμηροι ενός παιχνιδιού μέσα στο οποίο έχει μόνο ένας να αλλάζει τους κανόνες;"

Για τη μετάφραση: Αφροδίτη Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όταν δεν υπάρχει ζωντανή εκπομπή παρακολουθείτε βίντεο αρχείου. Please be informed that when live streaming is off we are broadcasting re-runs.
Watch live streaming video from shiptogaza at livestream.com