Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας διευρύνεται στην Αθήνα

συνέντευξη τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2010
Η Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας διευρύνεται στην Αθήνα
Νομική, πολιτική και από τα κάτω δράση κατά της ατιμωρησίας του Ισραήλ

Η Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας ολοκλήρωσε τις συναντήσεις της στην Αθήνα, όπου αξιολογήσαμε τις εξελίξεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας να σταματήσουμε τον εγκληματικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και άλλες παράνομες πολιτικές που εφαρμόζονται εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.
Είχαμε δηλώσει ότι δεν θα επιτρέπαμε στην βία του Ισραήλ κατά του Στόλου της Ελευθερίας Ι να σταματήσει τις προσπάθειές μας να σηκώσουμε το ανάστημα κατά της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Ισραήλ και όντως, αυτό δεν έγινε. Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, ενώθηκαν μαζί μας τοπικές συμμαχίες από Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Καναδά, Νορβηγία, Βέλγιο Αυστρία, Αυστραλία και ΗΠΑ, καθώς και από άλλες χώρες, η καθεμιά από τις οποίες εργάζεται για την αποστολή ενός πλοίου στη Γάζα. Καθώς μιλάμε, ένα εβραϊκό πλοίο είναι καθ' οδόν προς τη Γάζα, δηλώνοντας προς τον κόσμο ότι το Ισραήλ δεν δρα στο όνομα των Εβραίων ανά τον κόσμο, ούτε ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει να κάνει με την προστασία των Εβραίων. Οι άνθρωποι στη Γάζα περιμένουν με αγωνία την άφιξή τους.
Ξεκινήσαμε ένα κίνημα που το Ισραήλ, με όλα του τα όπλα, δεν μπορεί να σταματήσει. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε αυτό γιατί οι κυβερνήσεις μας δεν έχουν δείξει την βούληση να καταστήσουν το Ισραήλ υπόλογο για τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Αναμένουμε από τις κυβερνήσεις μας να υποστηρίξουν τις ειρηνικές κινήσεις μας υπέρ του διεθνούς δικαίου και να αναλαμβάνουν δράση όταν άοπλοι πολίτες τους δέχονται βίαιες επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, φυλακίσεις και δολοφονούνται. Χάσαμε εννέα από τους συντρόφους μας εξαιτίας της αλόγιστης βίας του Ισραήλ και αυτό δεν είναι παρά ένα κλάσμα της βίας που οι Παλαιστίνιοι υφίστανται επί 60 χρόνια.
Σήμερα, η ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας, που συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δημοσιεύει τα συμπεράσματα των ερευνών της για την επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας. Η αναφορά του ΟΗΕ συμπεραίνει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απίστευτη βία» εναντίον μας, διαπράττοντας «βαρειές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου. Η αναφορά επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις για να στοιχειοθετήσουν διώξεις» κατά του Ισραήλ για «ηθελημένους φόνους» και βασανισμούς που διαπράχθηκαν όταν οι στρατιώτες του επιτέθηκαν στο Στόλο μας, τον περασμένο Μάιο.

Η Ελλάδα, ως συνυπογράφουσα τη Συνθήκη της Ρώμης έχει το δικαίωμα να φέρει την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η κάθε μια από τις χώρες μας μπορεί να επικαλεστεί διεθνούς δικαιοδοσίας όργανα, προκειμένου να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο για τα εγκλήματά του.

Το Ισραήλ επιμένει στην προσπάθεια να στιγματίσει κάθε άτομο ή ομάδα που ενεργεί προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων ως «τρομοκράτη». Εξαπέλυσαν μια εκστρατεία λάσπης κατά των Τούρκων συντρόφων μας. Η αναφορά της επιτροπής του ΟΗΕ για το Στόλο απορρίπτει την άποψη, ότι τυχόν παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τα αίτια μιας ανθρωπιστικής κρίσης συνιστά αθέμιτη ανάμιξη.

Καλεί για να δοθεί χώρος σε ανθρωπιστικές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση της κρίσης στη Γάζα, αλλά και σε πολιτική δράση για την αντιμετώπιση των αιτίων της κρίσης. Ο Δεύτερος Στόλος της Ελευθερίας που οργανώνεται τώρα, όπως εκείνος που δέχτηκε τόσο άγρια επίθεση από το Ισραήλ, θα στοχεύσει και στα δύο. Εντωμεταξύ, καλούμε τις χώρες μας να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα νομικά και πολιτικά μέσα για να εξασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να ενεργεί υπεράνω νόμων, ώστε να μη χρειάζεται να βάζουμε μπροστά τις ζωές μας γι' αυτό το σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όταν δεν υπάρχει ζωντανή εκπομπή παρακολουθείτε βίντεο αρχείου. Please be informed that when live streaming is off we are broadcasting re-runs.
Watch live streaming video from shiptogaza at livestream.com